Wat is de Wob-Knop? #

De Wob-Knop is een website om snel en gemakkelijk digitale Wob-verzoeken in te dienen bij overheidsinstanties, de behandeling van het verzoek te volgen en de gevraagde informatie te ontvangen.

Je kunt de website ook gebruiken om alle eerdere via de Wob-Knop verkregen Wob-verzoeken en overheidsdocumenten te doorzoeken.

Lees hier meer over het gebruik van de Wob-Knop.

Door de Wob-Knop hoef je geen papieren administratie meer bij te houden of brieven in te scannen. Ook prijzige aangetekende brieven zijn verleden tijd. De website waarschuwt je als de overheid zich niet aan de wettelijke termijn voor de beantwoording van je verzoek houdt. Je kunt deze termijnen ook in je digitale agenda laten zetten.

En met het gebruik van de Wob-Knop maak je het niet alleen jezelf makkelijker. Anderen die op zoek zijn naar dezelfde informatie kunnen met de zoekfunctie makkelijk bij de door jou opgevraagde documenten komen. Zo kan je met elkaar meedenken en inspiratie opdoen.

Voor journalisten is er de mogelijkheid om het verzoek af te schermen totdat zij gepubliceerd hebben.

Lees hier meer over de privacy.

Waarom deze Wob-Knop? #

Op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob) heeft iedereen het recht om een informatieverzoek in te dienen bij alle Nederlandse overheden. Dit wordt ‘wobben’ genoemd en het informatieverzoek is een ‘Wob-verzoek’.

De Vereniging van Onderzoeksjournalisten vond het tijd dat in 2020 Wob-verzoeken ook op een makkelijke, duidelijke en efficiënte manier kunnen worden verstuurd en gemonitord. Om zo het gebruik van de Wob te stimuleren, en dan vooral het resultaat ervan: de ontsluiting van voor een ieder openbare overheidsinformatie.

Waarom zou een overheidsinstantie antwoorden? #

De overheid is verplicht om binnen vier weken je verzoek te beantwoorden en ze mag hier zonodig nog vier weken aan toevoegen. In totaal moet je dus binnen acht weken antwoord krijgen. Het kan wel zo zijn dat het antwoord niet de informatie bevat waar je om vroeg.

Lees hier meer over wat je na een (gedeeltelijke) afwijzing van je Wob-verzoek kan doen.