Database doorzoeken

Hoe kan ik eenvoudig de database met eerdere Wob-verzoeken doorzoeken?

Via de Wob-Knop kun je eenvoudig met zoektermen zoeken naar eerdere Wob-verzoeken die met de Wob-Knop zijn gedaan. Ook kom je op die manier terecht bij de documenten die deze verzoeken hebben opgeleverd en de correspondentie die over de verzoeken is gevoerd.

Je kunt je zoekopdracht inkaderen met zoektermen, de periode waarin je wilt zoeken, en met het resultaat dat de verzoeken hebben opgeleverd (succesvol, niet succesvol, niet beantwoord).

Zie hier tips over geavanceerd zoeken voor hele specifieke zoekopdrachten.

Wat wordt er precies opgeslagen in de database van de Wob-Knop?

  1. Alle Wob-verzoeken die via de Wob-Knop zijn ingediend.
  2. Alle correspondentie over een Wob-verzoek die via de Wob-Knop is gevoerd.
  3. Alle documenten die overheidsinstanties via de Wob-Knop hebben verstrekt.

Je vindt dus geen Wob-verzoeken die niet via de Wob-Knop zijn gedaan of gewobte documenten die niet via de Wob-Knop zijn verstrekt.

Waarom zou ik de database van de Wob-Knop doorzoeken?

De database is om allerlei redenen een belangrijke toevoeging aan het ‘arsenaal’ van de wobber.

  1. Het is sowieso de moeite waard om te checken of de documenten waar je naar op zoek bent al door iemand anders via de Wob-Knop gewobt zijn.
  2. Je kunt zien hoe anderen hun (soortgelijke) verzoek hebben geformuleerd en hoe anderen communiceren met Wob-ambtenaren.
  3. Je kunt ook zien hoe de overheidsinstantie die je wil wobben doorgaans omgaat met Wob-verzoeken. Bijvoorbeeld: wat kun je verwachten wat betreft de tijd die de instantie gaat nemen om je verzoek te beantwoorden?
  4. En ook zie je wat voor soort documenten de overheidsinstantie die je wil wobben ‘in huis’ heeft. Jij kunt dan ook naar dat type document vragen.
  5. Je kunt aan de hand van eerdere Wob-verzoeken inspiratie opdoen voor een eigen Wob-verzoek.